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Question Presented:


Does the Legislative Code of Ethics apply to members and employees of a law firm when a member of the firm is registered with the Commission as a legislative agent?

Discussion:

Section 6.611 (22) (a) provides that a "legislative agent means any individual who is engaged during at least a portion of this time to lobby as one of his official responsibilities."  Therefore, the Code of Ethics applies to the activity of an individual legislative agent and does not extend to the activity of other employees or members of a firm who are acting in a separate and private capacity.  However, the legislative agent may not act through the firm to accomplish results which would be unlawful under the Code if accomplished directly by the agent.

Opinion:


The Code of Ethics applies to the activity of an individual legislative agent and does not extend to the activity of other employees or members of a firm who are acting in a separate and private capacity.


A legislative agent who is a member of a law firm may not act through the firm to accomplish results which would be unlawful under the Code if accomplished directly by the agent.

