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QUESTIONS PRESENTED

1. May a member of the General Assembly be an employee of an

Area Development District?

2. May a member of the General Assembly perform work for an Area 

Development District as an independent contractor?

DISCUSSION


KRS 6.764(1) forbids a legislator from becoming an employee of the Commonwealth or any “state agency” except as provided in Section 165 of the Kentucky Constitution and subsection (3) of KRS 6.764.  KRS 6.737 places certain restrictions on contracts made between a legislator and a “state agency.”  KRS 6.611(29) defines “state agency” in relevant part to mean “any department, office, commission, board, or authority within the executive department . . .”

Area Development Districts are established and their powers and duties set out in KRS 147A.050 et seq.  An Area Development District is deemed to be a “public agency” as that term is defined in the Interlocal Cooperation Act.  See KRS147A.080.  As we observed in OLEC 93-60, however, an Area Development District does not fall within the definition of “state agency” found in KRS 6.611(29).  Such districts have been described in an Attorney General’s Opinion, 
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OAG 76-662, as political subdivisions of the state and at the same units of local governments which do not constitute a city, county or state agency within the meaning of Section 165 of the Constitution of Kentucky and KRS 61.080 relating to incompatible offices.

OPINION


The Kentucky Code of Legislative Ethics does not forbid a member of the General Assembly from being an employee of an Area Development District or from performing work for a District as an independent contractor.

