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QUESTIONS PRESENTED


1.  Is it a conflict of interest under the Code of Legislative Ethics for a member of the General Assembly who is employed by a state supported institution of higher learning to participate in legislative discussions of and vote on appropriations for that institution?


2.  May such a legislator also be a member of or serve in a leadership position on a legislative appropriations committee before which the budget and appropriations for the institution would be reviewed and recommendations made as to the budget and appropriations for the institution of higher learning?  

DISCUSSION


The Code of Legislative Ethics specifically provides in KRS 6.764(3) that “a legislator may serve on the faculty or staff of any of the state universities or community colleges . . . without resigning his membership in the General Assembly.”  KRS 6.761 does forbid a legislator from participating in the discussion of a question in committee or on the floor of the General Assembly or from voting or making any decision in his legislative capacity on any matter in which he, a member of his family, or his “business associate” will derive a direct monetary gain or suffer a direct monetary loss as a result of his vote or decision.  As used in the Code, however, “business associate” includes a private employer but not a public one.  See KRS 6.611(5).


As to the legislator’s personal gain or loss, subsection (3) of KRS 6.761 goes on to state:


The right of legislators to represent their constituencies,


however, is of such major importance that legislators
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should be barred from voting on matters of direct personal


interest only in clear cases and if the matter is particularly


personal.

This provision appears to codify the opinion of Kentucky’s highest court rendered in Stovall v. Gatrell, Ky., 332 SW2d 256 (1960).  In that case, the Court considered the proper construction to be given to Section 57 of the Kentucky Constitution.  This section restricts a legislator who has “a personal or private interest in any measure or bill” from voting on the measure or bill. The Court opined that the restriction applied only to those situations in which a legislator would receive a personal or private benefit which other members of the class affected by the legislation would not.  It noted that all tax legislation affects the interests of every legislator and that any legislation affecting a legislator’s profession affects the legislator but no differently from other taxpayers in similar circumstances or other members of his profession.   
In support of its construction against a more restrictive one, the Court noted that “under almost any act of the legislature, each member of the General Assembly would stand to benefit or suffer a detriment, depending upon whether or not he fell within the class of those persons affected.”


In a previous opinion, OLEC 93-61, this Commission held that the effect of Section 6.761(3) of the Code is to limit conflicts of interest “to what amounts to private legislation passed solely for the benefit of an individual legislator.”  Whether the “benefit” of the legislator might include the sole benefit of his close family members or business associate was not discussed in that opinion.

OPINION


1.  The Code of Legislative Ethics does not provide that it is a conflict of interest for a legislator who is employed by a state-supported institution of higher learning to participate in legislative discussions of and votes on appropriations for that institution unless the appropriation, etc. under discussion or to be voted on would somehow cause direct personal benefit or detriment to the legislator, a member of his family or a business associate apart from any other member of the class affected by the legislation.


2.  The Code of Legislative Ethics does not bar a legislator from fully participating as a member of a legislative committee or actively serving in a leadership position in a committee before which appropriations for a state-supported institution of higher learning are pending if the legislator is an employee of that institution unless the matter pending before the committee is one in which the legislator has a direct personal interest because it would be of direct personal benefit or detriment to the legislator, a member of his family or a business associate apart from any other member of the class that might be affected by the appropriation.

