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August 31, 1993

QUESTION PRESENTED:


The Commission has received a number of inquiries relating to attendance by members of the General Assembly at meetings, receptions, and other events sponsored by legislative agents or employers under the provisions of the Code of Ethics.  Acting on its own initiative , the Commission will address the issues raised by these inquiries.

DISCUSSION

Section 6.751(2) of the Code provides that a legislator or his spouse shall not solicit, accept, or agree to accept "anything of value" from a legislative agent or an employer.


Section 6.611(2)(b) of the Code sets out a number of exclusions from the definition of "anything of value."


A legislator may receive compensation, food, beverages, entertainment, transportation, lodging or other goods or services provided by a legislator's private employer or by a person other than a legislative agent or employer.  Section 6.611(2)(b)(2).


With reference to items provided by a legislative agent or employer, a legislator may receive a certificate, plaque, or commemorative token of less than $150, informational or promotional items, educational items, and food and beverages consumed 
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on the premises.  Section 6.611(2)(b)(4), (5), (6), (7).  With regard to food and beverages consumed on the premises, legislative agents and employers are limited to spending $100 in a calendar year for each legislator and his immediate family.  Section 6.811(7)(a), (b).  Such expenditures must be reported on an updated registration statement filed with the Commission listing the legislator or family member by name and details of the expenditure.  Section 6.821.


Under these provisions of the Code, a legislator may attend meetings, receptions, and other events, either individually or with other legislators, that are sponsored by legislative agents and employers so long as only food and beverages consumed on the premises are provided.  Legislative agents and employers will be required to report these expenditures on behalf of a member or members of the General Assembly.


With regard to events sponsored by legislative agents and employers that involve items beyond food and beverages such as "cost of attendance, transportation, lodging and entertainment," the Code establishes a more stringent criteria and requirements for attendance by legislators.  Attendance at these events must meet the following tests:


Section 6.611(b)(8):


(a)  To which all the members of the Kentucky Senate and the Kentucky House of Representatives, or both, are invited;


(b)  To which all members of a joint committee or task force of the Kentucky Senate or Kentucky House of Representatives are invited;


(c)  To which a caucus of legislators approved as a caucus by the Legislative Research Commission is invited;


(d)  Sponsored or coordinated by a state or local government entity,. including a state institution of higher education, provided that the cost thereof is covered by the state or local government entity or state institution of higher education; or


(e)  To which an individual legislator is invited and for which the legislator receives prior approval from a majority of the Legislative Research Commission.


Legislative agents and employers are required to report expenditures for these events in updated registration statements, but the expenditures are not attributed to an individual legislator.  Section 621(5)(b), (c).
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OPINION

Under the Code of Ethics, an individual legislator may be invited and attend meetings, receptions and other events sponsored by legislative agents and/or employers so long as items associated with the event are limited to "food and beverages consumed on the premises" or certain promotional or educational items.


Legislative agents and employers are required to report such expenditures for each legislator and his immediate family.  


If the event involves cost of attendance, transportation, lodging, and entertainment, then all members of the Kentucky Senate and the Kentucky House of Representatives or both must be invited or certain officially sanctioned groups within the Legislature as specified in Section 6.611(2)(b)(8)(a)(b)(c)(d)(e) must be invited.


Legislative agents and employers are required to report expenditures for these events in an updated registration statement.

