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A letter of June 11, 1993, asks the following questions concerning lobbying by cities, and we render the following opinions:

1.
"Are cities exempt from Senate Bill 7's requirements imposed upon legislative lobbying?"  "Legislative agent" means any individual who is engaged during at least a portion of his time to lobby (Senate Bill 7, Section 4(22)(a)).  Section 4(22)(b)3. provides an exception for "A public servant acting in his fiduciary capacity as a representative of ... city ... government ... except persons engaged by ... local governments whose primary responsibility during session of the General Assembly is to lobby." (emphasis added)  Therefore, cities are not subject to Senate Bill 7's requirements imposed upon lobbying unless they engage a person whose primary responsibility during a session is to lobby.

2.
"If cities employ a lobbyist, do they then become an "employer" of a legislative agent — thereby subjecting them to the reporting requirements of Senate Bill 7?"  If they engage a person (as above) whose primary responsibility during a session is to lobby, they are no longer covered by the exception of Section 4(22)(b)3., and their employee is a legislative agent.  Therefore, the city becomes an employer subject to the reporting requirements imposed upon all employers.  We may point out that events sponsored or coordinated by cities are not included in the definition of "anything of value" and, thus, invitations could be extended to legislators (see 1993 Senate Bill 7, Section 4(2)(b)8.d.).  The amount expended for such events would be required to be reported by Senate Bill 7, Section 28.

3.
"Are cities exempt from "Executive Agency" lobbying requirements by virtue of Section 45(8)(b)?"  Interpretation of executive agency lobbying provisions do not fall within the jurisdiction of the Kentucky Legislative Ethics commission and should be directed to the Executive Branch Ethics Commission.

