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FACTUAL SUMMARY

A person and his immediate family members own 100 percent of the stock of a Kentucky-based business, and the person serves as president of the corporation.  He is also active in his industry trade association.

QUESTION PRESENTED
Question 1..  If I promote, advocate, or oppose the passage, modification, defeat or              
executive approval or veto of any legislation by direct communications with any 
member of the General Assembly, the Governor, the secretary of any cabinet 
listed in KRS 12.250 or any member of the staff of any of those officials, totally 
unrelated to the activities of my trade association, am I exempt from status as a 
"legislative agent" as a private citizen who receives no compensation for lobbying 
and who is expressing a personal opinion?   Is your opinion different if the 
corporation pay my expenses or continues my regular salary while I engage in 
these activities?
OPINION:

If the trade association has not employed or retained you for compensation to lobby, you would not be the trade association's legislative agent.  However, if the corporation is paying your expenses or salary while you are lobbying on legislation in which the corporation has an interest, you are the corporation's legislative agent and the corporation is the employer of a legislative agent.  If the legislation on which you are lobbying is totally unrelated to the corporation, and you are acting as a private citizen who receives no compensation for lobbying, and you are expressing a personal opinion, you are not a legislative agent.

OLEC 93-6

August 31, 1993

PAGE TWO


See Senate Bill 7, Section 4(12), (13), (22), and (26), definitions of "employer", "engage", "legislative agent", and "lobby", to be codified as KRS 6.611(12), (13), (22), and (26).

Question 2.  If I participate in the activities described in Question 1, through or with my trade association, am I exempt from Senate Bill 7 as a person not engaged by an employer who has a direct interest in legislation, and who is acting under Section 1 of the Kentucky Constitution?  Is your opinion different if my corporation pays my expenses or regular salary while I participate?

OPINION:

As in the response to Question 1, unless the trade association engages you to lobby, you are not a legislative agent for the trade association.  However, if the trade association's interests are similar to your corporation's interests, and the corporation pays your expenses or salary while you are lobbying, you would be the corporation's legislative agent.  If a person is lobbying on behalf of the interests of a corporation which is paying his salary, the Code of Legislative Ethics does not free the person from the requirements of registration even though he is ostensibly lobbying under the auspices of an organization other than the corporation.

Question 3.  If I make an expenditure directly to a person or entity on behalf of my trade association with the intent that the person or entity receiving the payment will conduct activities necessary or useful in promoting, advocating or opposing the passage, modification, defeat or executive approval or veto of any legislation, have I become and "employer" of a legislative agent?  Would your opinion be different if I made the donation directly to the trade association to enable the association to engage in the activity?

OPINION:

If the expenditure is given directly to a person or entity to lobby, it appears that you have "engaged" them, and you would become their employer, even though the expenditure is made "on behalf of" the trade association.


If the donation went instead to the trade association, the association would be the employer of the legislative agent.

Question 4.  Assuming I am not engaged in lobbying activity and I am not a legislative agent, is it necessary for me to report any financial transactions with or for the benefit of any member of the General Assembly, the Governor, the secretary of a cabinet listed in KRS 12.250, or any member of the staff of any of those officials?  If, as when I employ a "legislative agent", am I then required to report such transactions?
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OPINION:

Senate Bill 7, Section 30, which will be codified as KRS 6.824, requires only legislative agents and employers of legislative agents to file a statement  describing any financial transaction they have had with or for the benefit of any of the listed officials.  The statement shall be filed with the updated registration statement which is required to be filed six times in even-numbered years and three times in odd-numbered years.


If you become an employer of a legislative agent, and you have financial transactions with any of the listed officials, you will be required to file a statement of financial transactions, beginning with the filing of your first updated registration statement.  Each statement shall describe any financial transaction with a listed official, occurring during the filing period that ended on the last day of the month immediately preceding the month in which the statement is required to be filed.


No employer shall be required to file any statement of financial transactions if the financial transactions to which the statement pertains are reported by a legislative agent engaged by the employer.

