OPINION

(OLEC 93-63)

December 21, 1993

FACTUAL SUMMARY:


The Commission has been requested to provide additional guidance on issues related to OLEC 93-42.

QUESTIONS PRESENTED:

1.  May a law firm with a lawyer/legislator partner purchase a box at an entertainment facility which employs a legislative agent, on the same terms as other customers of the facility?


2.  May a legislator continue to purchase a box at an entertainment facility that is an employer of a legislative agent when the box was initially made available to his family prior to his term of service in the legislature?

DISCUSSION:


In OLEC 93-42, the Commission found as follows:


Section 6.751(2) of the Code provides that "a legislator or his spouse shall not solicit, accept, or agree to accept anything of value from a legislative agent or an employer."  The boxes in question clearly have a monetary value so that making them available to an individual legislator or spouse by an "employer" or a "legislative agent" without a charge would violate the Code of Ethics.
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With regard to charging legislators a fee for the use of the boxes, the prohibition of the Code would still apply unless it could be shown that the boxes were made available in the ordinary course of business to members of the public at the same fee without regard to that person's status as a legislator.  Otherwise a legislator is being provided with something of value by reason of his official status.


The questions presented here were not addressed in our earlier opinion.  A law firm with a partner who is a member of the General Assembly would not be prohibited from purchasing a box at an entertainment facility that is an "employer" of a "legislative agent."  KRS 6.744 makes it clear that partners of lawyer/legislators or in this case a professional partnership may engage in activity that would be prohibited on the part of a member of the General Assembly.  The jurisdiction of the Code of Ethics does not extend to partnership activity that does not involve direct action by a legislator/partner of the firm.


In the case of a box made available to a legislator's family on the fee basis prior to his service in the legislature and currently continued in his name, such an arrangement would not constitute a violation of the Code of Ethics.  The opportunity to purchase the box was not extended to the legislator as a result of his official position, but came as a result of his family's relationship with the facility. 

OPINION:

A law firm with a legislator/lawyer partner may, on the same fee basis charged to other box holders, purchase a box at an entertainment facility that is an employer of a legislative agent.  The Code of Ethics applies to the activity of individual legislators and does not extend to the activity of other members of a firm.


A legislator may continue to purchase on the same fee basis charged to other boxholders a box at an entertainment facility that employs a legislative agent so long as such opportunity was provided to the legislator's family prior to his service in the General Assembly.  The opportunity to purchase the box arose as a result of his family's relationship to the facility and not as a result of his official position as a member of the General Assembly.

