OPINION

(OLEC 93-8)

August 31, 1993
QUESTIONS PRESENTED:

1.  If a legislator goes to the home of a close friend who is a registered lobbyist and has a casual meal who reports what to whom?


2.  What if the legislator has ten meals in the course of a year with a combined value in excess of $100?


3.  Is this a calendar year?


4.  What if I take a date to a lobbyist's home and my date eats or drinks, but I do not?

OPINION

Senate Bill 7, Section 29(2), which will be codified as KRS 6.821(2), states as follows:



"If an employer or any legislative agent whom he engaged made 
expenditures, either separately or in combination with each other, either directly or 
indirectly, for food and beverages consumed on the premises on behalf of any 
particular member of the General Assembly or his immediate family, the employer 
or legislative agent shall also state the following: 
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(a) 
The name of the legislator or member of his immediate family on 



whose behalf the expenditures were made,


(b)
The total amount of the expenditures made,


(c)
A brief description of the expenditures made, and


(d)
The approximate date the expenditures were made."


If a legislator has a meal at the home of a legislative agent, the legislator could pay the legislative agent a reasonable amount for the meal and no reporting by the legislative agent would be required.  Otherwise, KRS 6.821(2) requires the legislative agent to report the expenditure on the appropriate statement of expenditures.


Senate Bill 7, Section 26, to be codified as KRS 6.811, states as follows:


"(7)(b)  A legislative agent shall not spend more than one hundred dollars ($100) in a calendar year on the purchase of food and beverages consumed on the premises for each legislator and member of the legislator's immediate family, collectively..."


These expenditures shall be reported by the legislative agent on the statement of expenditures, filed periodically with the updated registration statement.  As stated in the above statute, the $100 limit will be calculated on the basis of a calendar year, January 1 through December 31.


The legislative agent is only required to report expenditures on behalf of a member of the General Assembly or his immediate family.  Expenditures on behalf of a date would not be reported.

QUESTION PRESENTED:

5.  KRS 6.744 prohibits a lawyer/legislator from representing a client for compensation before the Department of Vehicle Regulation in an Application for Operating Authority, may I represent a friend at no charge?

OPINION:

KRS 6.744.(5) prohibits representing a client before a state agency in matters relating to licensing or permitting when the legislator/attorney is compensated.
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While representation in these matters without compensation is not expressly prohibited, the prudent course of conduct would be to avoid such activity.  The public and the agency would be unaware of the financial terms of representation, and the 

impression may be created that the legislator is attempting to improperly influence the agency.  Legislators should be extremely cautious in attempting to do for free what they are prohibited from doing for payment.

QUESTION PRESENTED:

6.  May a legislator represent a  Sub-chapter S corporation in an Application for Operating Authority when the legislator owns all of the stock of the corporation, draws a monthly salary, and pays taxes on the annual profit, but is not "directly" compensated for representation?

OPINION:


Under these facts it is not possible to distinguish exactly what the legislator is being compensated for with any given payment.  It is reasonable to conclude that the legislator is being paid for everything he does on behalf of the corporation, including potential representation before a state agency.  Therefore his representation of a corporation before a state agency in a matter relating to an Application for Operating Authority would be prohibited.

